Indicatii; Prelungirea distantei de mers la pacientii cu arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inferioare, stadiul lib Fontaine (claudicatie intermitenta)
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine pentoxifilina 600 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat cu eliberare prelungita
Comprimate biconvexe, ovale, de culoare alba, avand pe una din fete o linie mediana.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Prelungirea distantei de mers la pacientii cu arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inferioare, stadiul lib Fontaine (claudicatie intermitenta), atunci cand nu pot fi aplicate sau nu sunt indicate alte masuri terapeutice, de exemplu: antrenamentul la mers, largirea lumenului arterial si/sau proceduri de revascularizare.
Tulburari functionale de cauza circulatorie la nivelul urechii interne (afectarea auzului, pierderea brusca a auzului etc).
4.2 Doze si mod de administrare
Adulti
Boala arteriala perifericd cronica ocluzivd in stadiul lib Fontaine (claudicatie intermitenta)
Daca nu se recomanda altfel, trebuie administrate zilnic 1200 mg pentoxifilina cu eliberare prelungita (1 comprimat Pentoxifilina SR Zentiva 600 mg de 2 ori pe zi), dupa mese.
Pentru pacientii cu tensiune arteriala mica sau oscilanta pot fi necesare instructiuni speciale privind dozele.
La pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei < 30 ml/min), doza trebuie ajustata in functie de toleranta individuala.
La pacientii cu insuficienta hepatica severa este necesara reducerea dozei, care trebuie stabilita de catre medic, in functie de pacient si in acord cu severitatea bolii si toleranta individuala.
Tulburari functionale de cauza circulatorie la nivelul urechii interne (afectarea auzului, pierderea brusca a auzului etc).
Daca nu se recomanda altfel, trebuie administrate zilnic 1200 mg pentoxifilina cu eliberare prelungita, repartizata in 2 prize (1 comprimat Pentoxifilina SR Zentiva 600 mg de 2 ori pe zi), dupa mese.
La pacientii cu tulburari circulatorii severe, asocierea cu administrarea parenterala (perfuzie i.v.) de
pentoxifilina 100 mg sau 300 mg, fiole, poate grabi instalarea efectului.
Doza zilnica totala (parenterala si orala) nu trebuie sa depaseasca 1200 mg pentoxifilina.
Se poate efectua numai tratament oral sau asociat, oral si parenteral (perfuzie i.v.) sau numai parenteral, in functie de severitatea tabloului clinic.
Pentru pacientii cu tensiune arteriala mica sau oscilanta pot fi necesare instructiuni speciale privind dozajul.
La pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei sub 30 ml/min), dozele trebuie ajustate la 50-70% din dozele standard, in functie de toleranta individuala.
La pacientii cu insuficienta hepatica severa, este necesara ajustarea dozei, care trebuie stabilita de catre medic, in functie de toleranta pacientului si de severitatea bolii.
Mod si durata de administrare
Comprimatele cu eliberare prelungita se inghit intregi, dupa mese, cu mult lichid. Durata tratamentului trebuie stabilita de catre medic, in functie de starea clinica a pacientului.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la pentoxifilina, la alte metilxantine sau la oricare dintre excipienti; Infarct miocardic acut;
Hemoragii intracerebrale sau alte hemoragii cu importanta clinica; Ulcer gastric si/sau duodenal; Diateze hemoragice;
Hemoragii retiniene extinse (risc de agravare a sangerarilor).
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Tinand cont de potentialele reactii adverse, sunt necesare precautii la pacientii cu diateze hemoragice cunoscute sau cu boli cerebrovasculare, precum si la pacientii hipotensivi.
Daca apare hemoragie retiniana in timpul tratamentului cu pentoxifilina, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.
La pacientii cu aritmii cardiace, hipotensiune arteriala, ateroscleroza coronariana, dupa un infarct miocardic sau post-operator, dupa interventii chirurgicale, este necesara supravegherea medicala atenta.
La pacientii cu lupus eritematos sistemic (LES) sau boala mixta a tesutului conjunctiv, pentoxifilina trebuie administrata numai dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu.
Nota:
Excretia pentoxifilinei poate fi intarziata la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min) sau insuficienta hepatica severa. In aceste cazuri, este necesara ajustarea dozei si monitorizarea adecvata (vezi pct 4.2).
Datorita riscului hemoragic in timpul administrarii concomitente de pentoxifilina si anticoagulante orale este necesara monitorizarea timpului de protrombina (INR).
Datorita riscului de anemie aplastica, in timpul tratamentului cu pentoxifilina, tabloul sanguin trebuie monitorizat periodic.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Medicamente care scad tensiune arteriala (antihipertensive)
Pentoxifilina poate sa creasca efectul medicamentelor antihipertensive si sa accentueze scaderea tensiunii arteriale.
Anticoagulante
Pentoxifilina poate sa creasca efectul anticoagulantelor orale. Pacientii cu o tendinta crescuta la sangerare, datorita, de exemplu, administrarii concomitente de medicamente anticoagulante, trebuie monitorizati atent (de exemplu, controlul frecvent al INR), deoarece orice eveniment hemoragic poate fi exacerbat .
Antidiabetice orale, insulina
Poate apare o scadere mai pronuntata a glicemiei, determinand reactii hipoglicemice. Glicemia trebuie monitorizata la intervale regulate, stabilite de la caz la caz.
Teofilina: este posibila cresterea concentratiei plasmatice a teofilinei, astfel incat reactiile adverse ale teofilinei pot fi accentuate in timpul tratamentului bolilor respiratorii.
Cimetidina: sunt posibile cresteri ale concentratiei plasmatice ale pentoxifilinei si ale efectului pentoxifilinei.
4.6 Sarcina si alaptarea
Datorita experientei limitate privind administrarea pentoxifilinei in timpul sarcinii, nu se recomanda administrarea medicamentului la femeile gravide.
In timpul alaptarii, pentoxifilina se excreta in laptele matern, dar sugarul primeste numai cantitati minime din substanta. De aceea, administrarea pentoxifilinei in timpul alaptarii nu pare a avea vreun efect la copil.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Prin reactiile adverse pe care le produce, pentoxifilina poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa astfel:
Foarte frecvente: > 1/10
Frecvente: >1/100 si <1/10
Mai putin frecvente: >1/1000 si <1/100
Rare: >1/10000 si <1/1000
Foarte rare: <1/10000, inclusiv cazurile izolate.
Tulburari hematologice si limfatice
Rare: au fost raportate in timpul tratamentului cu pentoxifilina, episoade hemoragice (de exemplu, hemoragii cutanate, mucoase, gastrice sau intestinale, ale tractului uro-genital). Foarte rare: hemoragii intracraniene, hemoragii retiniene si dezlipiri de retina.
Daca hemoragia retiniana apare in timpul tratamentului cu pentoxifilina, administrarea medicamentului trebuie intrerupta.
Foarte rare: trombocitopenie cu purpura trombocitopenica si posibil, anemie aplastica letala (scaderea completa sau partiala a productiei tuturor celulelor sanguine, pancitopenie). Din acest motiv, tabloul hematologic trebuie monitorizat periodic.
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata, varsaturi, meteorism, senzatie de presiune in stomac si diaree. Tulburari hepatobiliare
Foarte rare: colestaza intrahepatica si cresterea enzimelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalina).
Tulburari cardiace Frecvente: bufeuri;
Mai putin frecvente: tulburari de ritm cardiac (de exemplu tahicardie) Rare: hipotensiune arteriala, angina pectorala, dispnee si edeme periferice. Foarte rare: cresterea tensiunii arteriale.
Tulburari ale sistemului imunitar
Frecvente: reactii de hipersensibilitate cum sunt: prurit, eritem cutanat tranzitor, urticarie (papule pruriginoase).
Foarte rare: reactii de hipersensibilitate foarte severe, care se instaleaza in cateva minute de la administrare (edem angioneurotic, bronhospasm, soc anafilactic).
La primele semne ale unei reactii de hipersensibilitate trebuie intrerupta imediat administrarea medicamentului si instituit tratament specific.
Alte reactii adverse
Mai putin frecvente: s-a raportat aparitia ametelilor si cefaleei, neliniste si insomnie.
Foarte rare: diaforeza, parestezii, tulburari vizuale, conjunctivite, convulsii, necroliza epidermica
toxica si sindrom Stevens Johnson, simptome de meningita aseptica.
Pacientii cu boli autoimune (LES, boala mixta de tesut conjunctiv) par sa fie predispusi aparitiei acestor reactii adverse. In toate cazurile observate, simptomele au fost reversibile dupa intreruperea medicamentului.
4.9 Supradozaj
Simptomele supradozajului
Ameteli, greata, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, bufeuri, pierderea constientei, febra, agitatie, areflexie, convulsii tonico-clonice, varsaturi “in zat de cafea”, aritmii cardiace.
Tratament in caz de supradozaj
In cazul in care nu a trecut foarte mult timp de la administrarea unei doze excesive, se poate efectua lavaj gastric sau poate fi redusa absorbtia substantei, prin administrarea de carbune activat.
Deoarece nu se cunoaste antidotul specific, tratamentul trebuie sa fie simptomatic. Pentru a se evita eventualele complicatii se recomanda transferul pacientului in sectia de terapie intensiva.
Masuri terapeutice imediate in caz de reactii de hipersensibilitate severe (soc) La primele semne (de exemplu, reactii cutanate cum ar fi, urticarie, bufeuri, neliniste, cefalee, pusee de transpiratie, greata), se instituie abord venos. Pe langa masurile de urgenta uzuale, de exemplu, plasarea pacientului in pozitie supina cu membrele inferioare ridicate, mentinerea cailor respiratorii libere si administrarea de oxigen, este indicata si administrarea imediata de medicamente cum sunt: substituenti de volum, intravenos, adrenalina i.v., corticosteroizi (de exemplu, 250-1000 mg metilprednisolon i.v.) si antagonisti ai receptorilor histaminici.
In functie de severitatea simptomelor, poate fi necesara efectuarea ventilatiei mecanice si in cazul stopului cardiac, resuscitarea cardio-respiratorie, in acord cu recomandarile uzuale.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sistem cardiovascular, vasodilatatoare periferice; derivati purinici, codul ATC: C04AD03
Pentoxifilina amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui, scazand vascozitatea sangelui. Are in plus proprietati farmacologice, care sunt explicate prin urmatoarele:
– creste deformabilitatea eritrocitelor, prin inhibarea fosfodiesterazei, cu cresterea consecutiva a cantitatii de AMP ciclic intracelular si ATP si inhiband agregarea eritrocitelor.
– inhiba agregarea plachetara.
– diminua cresterea concentratiei plasmatice a fibrinogenului.
– inhiba activarea leucocitelor si aderarea lor la endoteliul vascular.
Nu sunt disponibile studii referitoare la efectul pentoxifilinei asupra mortalitatii si morbiditatii de cauza cardio-cerebrovasculara.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Eliberarea pentoxifilinei din comprimatele cu eliberare prelungita Pentoxifilina SR 600 Zentiva se realizeaza in decurs de 10-12 ore, astfel incat rezulta concentratii sanguine constante. Pentoxifilina eliberata este absorbita rapid si aproape complet.
Pentoxifilina sufera fenomenul de prim pasaj hepatic, astfel incat biodisponibilitatea sistemica este de numai 20-30%.
Pentoxifilina este metabolizata aproape in intregime in ficat. Principalul metabolit activ 1-(5-hidroxietil)-3,7-dimetilxantina (metabolit I ) se gaseste in plasma in concentratii de doua ori mai mari (2:1) decat substanta activa, cu care se afla in echilibru biochimic. Pentoxifilina si metabolitul I sunt, in consecinta, considerate o unitatea activa.
Pentoxifilina se elimina bifazic; timpul de injumatatire plasmatica initial al substantei active este 0,4¬0,8 ore, iar cel al metabolitilor 1,0-1,6 ore. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al pentoxifilinei este de aproximativ 1,6 ore.
Eliminarea se face in principal pe cale renala, sub forma de metaboliti polari hidrosolubili, neconjugati; doar 4% se elimina in fecale. Sub forma nemetabolizata se excreta doar urme de pentoxifilina.
In caz de insuficienta renala sau insuficienta hepatica severa, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare se prelungeste si biodisponibilitatea absoluta creste (vezi, de asemenea, pct. 4.3 si pct. 4.2).
5.3 Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa administrarea de doza unica
Doze de 80 mg/kg administrate oral, produc la om, simptomele descrise la pct. 4.9. Toxicitate dupa administrarea de doze repetate
Studiile de toxicitate cu doze repetate, efectuate cu pentoxifilina oral, in doze zilnice de pana la 1000 mg/kg de doua ori pe zi, la sobolan si pana la 100 mg pentoxifilina/kg de doua ori pe zi, la caine, timp de un an, nu au evidentiat efecte toxice ale substantei active asupra organelor. La caini, care au primit timp de un an doze zilnice de 320 mg pentoxifilina/kg sau peste, s-au raportat, in cazuri izolate, tulburari de coordonare, insuficienta circulatorie, hemoragii, edem pulmonar si celule gigante la nivelul testiculilor.
Potential mutagen si carcinogen
Testele de mutagenitate efectuate cu pentoxifilina nu au evidentiat efecte mutagene. Rezultatele studiilor pe termen lung privind potentialul carcinogen la soarece si sobolan, au fost negative.
Toxicitatea asupra functiei de reproducere
Studii privind toxicitatea asupra functiei de reproducere au fost efectuate la soarece, sobolan, iepure de casa si caine. Nu s-au demonstrat efecte teratogene, embriotoxice sau efecte asupra fertilitatii. O viteza crescuta a absorbtiei a fost observata la doze foarte mari. Pentoxifilina si metabolitii sai trec in laptele matern.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu
Hipromeloza 2200/15000
Povidona 40
Talc
Stearat de magneziu
Film
Hipromeloza (E 464) Celuloza microcristalina (E 460) Stearat de polioxil 40 (E 431) Dioxid de titan (E 171) Emulsie de dimeticona SE-2
Polietilenglicol 6000
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita. Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita. Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Fara cerinte speciale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Zentiva a.s.
Nitrianska 100, 92027 Hlohovec, Republica Slovaca