Ranexa este un medicament care contine substanta activa ranolazina.
Este disponibil sub forma de comprimate ovale cu eliberare prelungita (albastre: 375 mg; portocalii: 500 mg; verzi: 750 mg). „Eliberare prelungita” inseamna ca ranolazina este eliberata treptat din comprimat pe parcursul a cateva ore.
Pentru ce se utilizeaza Ranexa?
Ranexa se utilizeaza pentru tratarea simptomelor de angina pectorala stabila (dureri in piept cauzate de un aflux scazut de sange spre inima). Se utilizeaza ca adjuvant la tratamentul existent pentru pacientii a caror boala nu este controlata in mod adecvat de alte medicamente pentru angina pectorala, cum ar fi betablocantii sau antagonistii calciului, sau la pacientii care nu pot lua aceste medicamente.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Cum se utilizeaza Ranexa?
Doza initiala recomandata de Ranexa este de 375 mg de doua ori pe zi. Dupa doua pana la patru saptamani, doza trebuie crescuta la 500 mg de doua ori pe zi, apoi la 750 mg de doua ori pe zi, in functie de raspunsul pacientului. Doza maxima este de 750 mg de doua ori pe zi. La pacientii care prezinta anumite efecte secundare poate fi necesara micsorarea dozelor. Cresterea dozei trebuie efectuata cu precautie la persoanele in varsta, la pacienti cu greutatea sub 60 kg si la pacientii care au probleme cu rinichii, ficatul sau inima. Comprimatele de Ranexa trebuie inghitite intregi si nu trebuie rupte, zdrobite sau mestecate. Se pot lua cu sau fara alimente.
Pacientilor care iau Ranexa trebuie sa li se dea si un „card de avertizare a pacientilor” care sintetizeaza informatiile esentiale despre siguranta medicamentului.
Cum actioneaza Ranexa?
Se considera ca substanta activa din Ranexa, ranolazina, actioneaza prin reducerea afluxului de ioni de sodiu spre celulele muschiului cardiac. Aceasta interfereaza cu activitatea canalelor speciale de la suprafata celulelor numite „canale de calciu dependente de sodiu” prin care ionii de calciu patrund in mod normal in celule, reducand numarul ionilor de calciu care patrund in celule. In mod normal, ionii
de calciu determina contractia muschiului cardiac. Se considera ca prin reducerea afluxului de calciu spre celule ranolazina poate facilita relaxarea muschiului cardiac, imbunatatind afluxul de sange spre muschiul cardiac si ameliorand simptomele de angina pectorala.
Cum a fost studiat Ranexa?
Ranexa a fost studiat intr-un studiu principal pe un numar total de 823 de pacienti cu varsta medie de 64 de ani care avusesera angina pectorala timp de cel putin trei luni. Doua doze de Ranexa (750 si 1000 mg de doua ori pe zi) au fost comparate cu placebo (un preparat inactiv) ca adjuvant la medicamentele administrate in mod obisnuit pentru angina pectorala (atenolol, amlodipina sau diltiazem). Principala masura a eficacitatii a fost perioada in care pacientii au putut efectua exercitii fizice, dupa 12 saptamani de tratament, in comparatie cu perioada dinainte de tratament.
Ce beneficii a prezentat Ranexa in timpul studiilor?
Ranexa a fost mai eficace decat placebo in cresterea timpului in care pacientii au putut efectua exercitii fizice. La inceputul studiului, pacientii puteau efectua exercitii fizice timp de aproximativ 7 minute. Dupa 12 saptamani, timpul a crescut in medie cu 1 minut si 56 de secunde la pacientii care au asociat Ranexa la tratament, in oricare din dozele prescrise, si cu 1 minut si 32 de secunde la cei care au asociat placebo.
Care sunt riscurile asociate cu Ranexa?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Ranexa (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt ameteala, dureri de cap, constipatie, varsaturi, greata (senzatie de rau) si astenie (slabiciune). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Ranexa, a se consulta prospectul.
Ranexa nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ranolazina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Se interzice administrarea la pacientii cu afectiuni renale severe sau cu afectiuni hepatice moderate sau severe. De asemenea, se interzice administrarea la pacientii care iau alte medicamente care se descompun in acelasi mod ca ranolazina sau alte medicamente administrate pentru corectarea ritmului cardiac. Pentru lista completa a acestor medicamente, a se consulta prospectul.
De ce a fost aprobat Ranexa?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a constatat ca eficacitatea Ranexa de amelioare a simptomelor la pacientii cu angina pectorala stabila este modesta, dar ca ar putea fi pretioasa la pacientii care nu au raspuns bine la tratamentul cu alte medicamente. Comitetul a hotarat ca beneficiile Ranexa sunt mai mari decat riscurile sale ca adjuvant pentru a trata simptomele pacientilor cu angina pectorala stabila a caror boala nu este tinuta sub control in mod adecvat sau care prezinta intoleranta la medicamente de prima linie impotriva anginei (cum ar fi betablocantii si/sau antagonistii calciului). Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Ranexa.
Care sunt masurile luate pentru a asigura utilizarea in siguranta a Ranexa?
Societatea care produce Ranexa va conveni asupra formularii de pe cardul de avertizare a pacientilor din fiecare stat membru. Cardul va fi introdus in cutiile in care se afla comprimatele si va cuprinde informatii pentru pacienti si personalul medical, explicand modul de utilizare in siguranta a medicamentului.
Alte informatii despre Ranexa:
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Latixa, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 9 iulie 2008. La 11 august 2008, numele medicamentului a fost schimbat in Ranexa. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Menarini International Operations Luxembourg S.A.