Yervoy se utilizează pentru tratamentul melanomului în stadii avansate (un tip de cancer de piele care afectează celulele numite melanocite).
Yervoy este un medicament care conţine substanţa activă ipilimumab. Acesta se prezintă sub formă de concentrat care se reconstituie într-o soluţie perfuzabilă (picurare în venă).
Pentru ce se utilizează Yervoy?
Yervoy se utilizează pentru tratamentul melanomului în stadii avansate (un tip de cancer de piele care afectează celulele numite melanocite). Medicamentul se utilizează la adulţi care au fost trataţi anterior, dar la care tratamentul nu a funcţionat sau a încetat să mai funcţioneze.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.
Cum se utilizează Yervoy?
Tratamentul cu Yervoy trebuie iniţiat şi monitorizat de un medic specialist cu experienţă în tratamentul cancerului.
Medicul trebuie să efectueze analize de sânge pentru a verifica funcţia hepatică şi tiroidiană a pacientului înaintea tratamentului şi cu regularitate pe durata acestuia.
Yervoy se administrează sub formă de perfuzie într-o venă în decurs de 90 de minute. Pacientul primeşte în total patru doze, administrate la intervale de trei săptămâni. Doza recomandată pentru fiecare perfuzie este de 3 mg pe kilogram de greutate corporală.
Cum acţionează Yervoy?
Substanţa activă din Yervoy, ipilimumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteină) care a fost conceput să recunoască şi să se lege de o structură specifică (numită antigen) întâlnită în anumite celule din organism.
Ipilimumabul a fost conceput să se lege de şi să blocheze activitatea unei proteine numite CTLA-4 care se întâlneşte pe suprafaţa celulelor T, un tip de celule albe din sânge. CTLA-4 inhibă activitatea celulelor T. Prin blocarea CTLA-4, ipilimumabul determină activarea şi răspândirea celulelor T, care se infiltrează şi distrug celulele tumorale rămase în organism în urma tratamentului anterior.
Cum a fost studiat Yervoy?
Efectele Yervoy au fost testate iniţial pe modele experimentale înainte de a fi studiate pe subiecţi umani.
A fost realizat un studiu principal la care au participat 676 de pacienţi şi în care pacienţii au primit tratament cu Yervoy, tratament cu un medicament experimental numit „gp100” sau tratament cu Yervoy în asociere cu gp100. Toţi pacienţii fuseseră trataţi în prealabil pentru melanom în stadii avansate. Principala măsură a eficacităţii a fost supravieţuirea totală (cât timp trăiau pacienţii).
Ce beneficii a prezentat Yervoy pe parcursul studiilor?
S-a demonstrat că Yervoy îmbunătăţeşte supravieţuirea totală. Pacienţii au supravieţuit aproximativ 10 luni în cadrul tratamentului cu Yervoy sau al tratamentului combinat faţă de 6 luni cu gp100 în monoterapie.
Care sunt riscurile asociate cu Yervoy?
Yervoy este asociat în mod frecvent cu efecte secundare cauzate de activitatea excesivă a sistemului imunitar, incluzând reacţii severe şi inflamaţie. Cele mai multe efecte dispar în urma tratamentului adecvat sau la încetarea administrării de Yervoy. Cele mai frecvente efecte secundare individuale, care afectează mai mult de 10% din pacienţi, sunt diaree, erupţii cutanate, prurit (mâncărime), fatigabilitate (oboseală), greaţă (senzaţie de rău), vărsături, scăderea poftei de mâncare şi dureri abdominale (dureri de stomac). Pentru lista completă a efectelor secundare raportate în urma tratamentului cu Yervoy, a se consulta prospectul.
Yervoy nu se administrează persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la ipilimumab sau la oricare dintre celelalte ingrediente.
De ce a fost aprobat Yervoy?
CHMP a luat notă de faptul că Yervoy s-a dovedit eficace în îmbunătăţirea supravieţuirii într-o afecţiune în care ratele de supravieţuire totală sunt mici. În ceea ce priveşte efectele secundare ale medicamentului, cele mai frecvente au fost uşoare până la moderate ca intensitate. Prin urmare, CHMP a hotărât că beneficiile Yervoy sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.
Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea în siguranţă a Yervoy?
Compania care produce Yervoy trebuie să se asigure că toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii care urmează să prescrie medicamentul, precum şi pacienţii primesc o broşură cu informaţii referitoare la siguranţa medicamentului, incluzând efectele secundare asociate cu activitatea excesivă a sistemului imunitar. Pacienţii vor primi, de asemenea, de la medicul lor un card de alertă în care sunt centralizate principalele informaţii referitoare la siguranţa medicamentului.
Alte informaţii despre Yervoy
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Yervoy, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 13.07.2011.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Yervoy, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.