Zalasta se utilizeaza pentru tratamentul schizofreniei.
Aceasta este o boala psihica care cuprinde mai multe simptome, inclusiv gandire si vorbire dezorganizata, halucinatii (a auzi sau a vedea lucruri care nu sunt reale), suspiciune si iluzii (perceptii gresite). De asemenea, Zalasta este eficace pentru mentinerea ameliorarii la pacientii care au raspuns la tratamentul initial.
De asemenea, Zalasta se foloseste pentru tratarea episoadelor maniacale moderate spre severe (euforie exagerata). De asemenea, medicamentul este folosit pentru prevenirea recurentei (cand simptomele reapar) acestor episoade la pacientii cu tulburare bipolara (o boala psihica in care perioadele de euforie alterneaza cu cele de depresie) care au raspuns la tratamentul initial.
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.
Ce este Zalasta?
Zalasta este un medicament care contine substanta activa olanzapina. Este disponibil sub forma de comprimate (2,5; 5; 7,5; 10; 15 si 20 mg) si de comprimate orodispersabile (5; 7,5; 10; 15 si 20 mg).
Comprimatele orodisperabile sunt comprimate care se dizolva in gura.
Zalasta este un „medicament generic”. Aceasta inseamna ca Zalasta este asemanator cu „medicamentele de referinta” deja autorizate in Uniunea Europeana (UE), denumite ZYPREXA si ZYPREXA VELOTAB. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se vedea documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.
Cum se utilizeaza Zalasta?
Doza de inceput recomandata pentru Zalasta depinde de afectiunea care este tratata: pentru tratarea schizofreniei si pentru prevenirea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 10 mg/zi, iar pentru tratarea episoadelor maniacale se foloseste o doza de 15 mg/zi, cu exceptia cazului in care se administreaza Impreuna cu alte medicamente, cand doza de inceput poate sa fie de 10 mg/zi. Doza este modificata in functie de cat de bine raspunde pacientul si de toleranta la tratament. Doza uzuala variaza intre 5 si 20 mg/zi. Comprimatele orodispersabile, care pot fi administrate ca alternativa la comprimate, se pun pe limba, de unde se dizolva rapid in saliva, sau se amesteca cu apa inainte de a fi inghitite. Pentru pacientii de peste 65 de ani si pentru pacientii care au afectiuni hepatice sau renale pot fi necesare doze de inceput mai mici (5 mg/zi). Zalasta nu a fost testat la copii.
Cum actioneaza Zalasta?
Substanta activa continuta de Zalasta, olanzapina, este un medicament antipsihotic. Medicamentul este cunoscut ca antipsihotic „atipic” deoarece este diferit de medicamentele antipsihotice mai vechi care sunt disponibile din anul 1950. Mecanismul exact de actiune nu este cunoscut, dar substanta se ataseaza de mai multi receptori diferiti de pe suprafata celulelor nervoase ale creierului. Acest lucru intrerupe semnalele transmise la nivel cerebral prin intermediul „neurotransmitatorilor”, substante chimice care permit comunicarea intercelulara. Se crede ca efectul benefic al olanzapinei se datoreaza blocarii receptorilor pentru neurotransmitatorii 5 — hidroxitriptamina (serotonina) si dopamina.
Deoarece acesti neurotransmitatori sunt implicati in schizofrenie si in tulburarea bipolara, olanzapina ajuta la normalizarea activitatii cerebrale, reducand simptomele acestor afectiuni.
Cum a fost studiat Zalasta?
Dat fiind ca Zalasta este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta (care produc aceleasi nivele de substanta activa in corp).
Care sunt beneficiile si riscurile Zalasta?
Dat fiind ca Zalasta este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi ca si cele ale medicamentelor de referinta.
De ce a fost aprobat Zalasta?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a stabilit ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a constatat ca Zalasta are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu ZYPREXA si ZYPREXA VELOTAB. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, in ceea ce priveste ZYPREXA si ZYPREXA VELOTAB, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat eliberarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru Zalasta.
Alte informatii despre Zalasta:
Comisia Europeana a acordat KRKA, d.d., Novo mesto o autorizatie de introducere pe piata pentru Zalasta, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la data de 27 septembrie 2007.