Prospect Zovirax

Indicatii: Crema Zovirax este indicata pentru tratamentul infectiilor cu virus herpes simplex ale pielii incluzand herpesul genital initial si recurent si herpesul labial.

Forma de prezentare: Zovirax este o crema moale de culoare alba si contine 5% aciclovir intr-o baza miscibila cu apa, continand propilen-glicol. Este ambalat in tuburi de 5 si 10 g.

Doze si mod de administrare: Adulti si copii: Zovirax crema trebuie aplicat pe leziuni de 5 ori pe zi, la aproximativ 4 ore interval, omitand doza de noapte. Tratamentul trebuie inceput cat mai curand posibil dupa debutul infectiei, iar pentru episoadele recurente tratamentul trebuie sa inceapa de preferat in timpul perioadei prodromale sau cand apar primele leziuni. Tratamentul trebuie continuat timp de 5 zile. Daca dupa 5 zile nu apare vindecarea, tratamentul poate fi continuat pana la 10 zile.

Contraindicatii: Zovirax crema este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la aciclovir sau propilenglicol.

Precautii: Nu se recomanda aplicarea de Zovirax crema pe mucoasa orala, vaginala sau conjunctivala. Trebuie acordata o atentie deosebita pentru a se evita introducerea accidentala in ochi. Mutageneza: Rezultatele a numeroase teste de mutagenicitate in vitro si in vivo, au aratat ca Zovirax nu prezinta risc genetic la om. Carcinogeneza: Pe studii indelungate la sobolani si soareci s-a evidentiat ca Zovirax nu este carcinogenetic.

Efecte asupra fertilitatii: in studii pe sobolani si caini, s-au inregistrat efecte adverse reversibile asupra spermatogenezei asociate unei toxicitati generale, dar numai la doze cu mult in exces fata de dozele terapeutice recomandate. Studii efectuate pe doua generatii de soareci nu au evidentiat efecte asupra fertilitatii in cazul administrarii orale de Zovirax. Nu exista experienta in ceea ce priveste efectul Zovirax crema asupra fertilitatii umane la femei. S-a dovedit ca Zovirax tablete nu are efect sigur asupra numarului, morfologiei si motilitatii spermatozoizilor umani.

Interactiuni medicamentoase: Probenecidul creste timpul mediu de injumatatire si aria de sub curba concentratiei plasmatice a Zovirax administrat sistemic. Alte medicamente ce afecteaza fiziologia renala pot eventual influenta farmacocinetica Zovirax. Oricum experienta clinica nu a identificat alte interactiuni medicamentoase cu Zovirax.

Efecte secundare si reactii adverse: Dupa aplicarea Zovirax crema pot aparea senzatii de arsura sau intepaturi, trecatoare la unii pacienti. La aproximativ 5% din pacienti a aparut uscarea si descuamarea usoara a pielii. Intr-o mica proportie din cazuri pot aparea eritem si prurit.

Sarcina si alaptare: Administrarea sistemica de Zovirax in teste standard acceptate international, nu a produs efecte embriotoxice si teratogenice la sobolani, iepuri sau soareci. Intr-un test non-standard la sobolani s-au observat anomalii fetale, dar numai la doze subcutanate atat de mari incat au produs toxicitate materna. Relevanta clinica a acestor teste este neclara. Experienta la om este limitata, de aceea tratamentul cu Zovirax crema trebuie considerat numai daca beneficiile depasesc eventualele riscuri necunoscute. Exista cateva date ce arata ca Zovirax trece in laptele matern in urma administrarii sistemice.

Supradozare: Daca se ingera accidental intregul continut de 5 sau 10 g al unui tub de Zovirax crema (250 mg sau 500 mg Zovirax) nu apar efecte toxice. Doze de 800 mg de 5 ori pe zi (4 g/zi) s-au administrat timp de 7 zile fara reactii adverse. O doza unica de pana la 80 mg/kg corp, administrata i.v. accidental, nu a produs reactii adverse. Zoviraxul este dializabil.

Precautii farmaceutice: A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius. Zovirax crema contine o baza special formulata si nu trebuie diluata sau folosita ca suport pentru incorporarea altor medicamente.

Mod de actiune: Zoviraxul este un agent antiviral foarte activ in vitro impotriva virusului herpes simplex (HSV) tipul I si II si virusului varicelo-zosterian. Toxicitatea asupra celulelor de mamifer este scazuta. Zoviraxul este fosforilat dupa intrarea in celulele infectate cu herpes la compusul activ Zovirax trifosfat. Primul pas in acest proces depinde de prezenta timidin-kinazei codificata viral. Zovirax trifosfat actioneaza ca un inhibitor si ca substrat pentru ADN-polimeraza specifica herpesului, impiedicand astfel sinteza ADN-ului viral, fara sa afecteze in acelasi timp procesele normale celulare.

Producator: Glaxo Wellcome

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.